Ukrainan pakolaisten apu

ukraina01

Emme enää kerää tavaraa Ukrainaan.

Lue täältä koulun 2018 ruokakassikeräyksestä!

Ukrainan pakolaisten apu on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton projekti, joka alkoi syksyllä 2014. Projekti sai alkunsa, kun muutama suomalainen ja Suomessa asuva ukrainalainen huolestuivat Ukrainan tilanteesta ja siellä asuvista sukulaisista ja tuttavista. He kysyivät apua ja lahjoitustavaroita ystäviltä ja tuttavilta Facebookissa. Muutamassa päivässä auttajien määrä kasvoi ja nyt heitä on jo satoja.

Avun saajat ovat kotinsa jättäneitä, maan länsiosiin paenneita itäukrainalaisia siviilejä. Lahjoitetut vaatteet ja tavarat menevät suoraan tarvitseville. Projektilla on Ukrainassa yhteyshenkilö, pitkän linjan järjestöaktiivi, joka hoitaa asioiden järjestelyn ja lahjoitusten jakelun Ukrainassa. Hän on itsekin pakolainen ja asuu tällä hetkellä Ivano-Frankivskissa Länsi-Ukrainassa. Jakelua voi seurata myös Apua Ukrainan pakolaisille -hankkeen Facebook-sivuilla.

Syksyllä 2014 kerättiin vaatteita ja hygieniatarvikkeita pakolaisille. Projekti sai lahjoituksena käyttöönsä kaksi konttia ja lajittelutilat. 25. marraskuuta n. 3000 kiloa lahjoituksia lähti kohti Ukrainaa. Joulukuun 1. päivä kuorma oli Lvivissä, Vynnykyn pakolaisleirin pihassa ja vaatteita ryhdyttiin jakamaan tarvitseville.

Joulukuussa 2014 saatiin pystyyn varainkeruukampanja, jossa kerättiin rahaa uuden lämmityskattilan hankintaan. Lahjoituksia kertyi noin 8000€. Tammikuussa 2015 lämmityskattila oli ostettu ja asennettu.

Samaan aikaan käyntiin lähti talvikeräys, jonka tavoitteena on saada tarvittavia talvivaatteita leirille. Maaliskuussa 2015 Ukrainaan lähti toinen kuorma, joka jaettiin Luhanskin alueella. Kolmas kuorma lähti heinäkuussa 2015, ja se jaettiin Ivano-Frankivskissa, Länsi-Ukrainassa, asuville evakoille. Neljäs ja viimeinen kuorma lähti joulukuun 2015 puolivälissä.

Kuluneen neljän vuoden aikana olemme vieneet Ukrainaan noin 25 000 kg vaatteita, kenkiä, kodintekstiilejä ja muuta käyttötavaraa sekä haavanhoitotarvikkeita sairaaloihin ja apuvälineitä invalideille. Kuormia on lähtenyt neljä. Rahaa olemme keränneet yhteensä noin 19 000 euroa lämmityskattilan uusimiseen Vynnykyn pakolaiskeskuksessa, konttivuokriin sekä vuodenvaihteen ruoka- ja kodintarvikekasseihin evakkoperheille.

Projekti on saanut paljon mediahuomiota ja projektin vetäjälle on myönnetty Kotiliesi-palkinto (2014), Kiovan patriarkaatin kunniamerkki ”Hyväntekeväisyydestä ja rakkaudesta Ukrainaa kohtaan” (2015) sekä Ukrainan 25-vuotisen itsenäisyyden juhlamitali (2016).

Osallistu sinäkin keräykseen ja auta ukrainalaisia evakkoja!

18 kommenttia artikkeliin ”Ukrainan pakolaisten apu

 1. Hyvää päivää!
  Voisitteko ystävällisesti lähettää minulle osoitteen, mihin voin lähettää vaatteita Ukrainan pakolaisia varten? En käytä Twittwriä enkä Facebookia, joten osoite ei niin vaan löydykään!!!
  Terveisin
  Mirjami Niskanen
  Kuopio

  Tykkää

   1. Hei! Saisinko minäkin Sälinkään osoitteen? Olen kutonut talven ja kevään mittaan lasten sukkia.
    T: Lisbet Laukkanen/ Savonlinna

    Tykkää

 2. Paha,kun mäkin asun Turussa. Kellarikopissa pitäis olla läjittäin talvivaatteita jne. Ja kun ei oo autoa,et sais ees matkalla Mutsille kärrää mukanani 😦

  Tykkää

   1. Hei ja kiitos kovasti kun haluatte auttaa! Nyt on kuitenkin niin, että meillä alkaa olla tavaraa hurjasti ja varastotila elo-syyskuuksi on vielä auki. Sen vuoksi pyydän, ettette järjestäisi nyt keräystä. Jos kuitenkin olette kiinnostuneita meidän toiminnasta, niin seuratkaa tilannetta täältä ja FB-sivujemme kautta. Kun saamme neljännen kuorman syys-lokakuussa lähtemään, niin tiedämme viidennen kuorman tarpeet paremmin!

    Tykkää

 3. Hei! Meiltä olisi tulossa paljon lasten -ja vauvanvaatteita, mutta emme omista autoa joten kuljetus ei millään onnistuisi. Onko teillä mitään mahdollisuutta hakea itä-helsingistä kesäkuussa? Olisi hienoa saada auttaa apua tarvitsevia.

  Tykkää

 4. Hei, jos olette tulossa Itä-Helsinkiin hakemaan vaatteita, niin minäkin voisin antaa samalla pari pussia mukaan. Asun kohtuullisen lähellä eli Vantaan Kuninkaalassa. Ilmoittaisitteko milloin tämä tapahtuisi? Kiitos.

  Tykkää

 5. Hei! Haluaisin myös tietää milloin olette tulossa Turkuun avustushakumatkalle? Ensin ajattelin viedä kirpputorille, mutta haluan mieluummin antaa tavarat hyvään tarkoitukseen. Onko tarvetta myös esim lasten leluille ja taloustavaroille kuten astioille?

  Tykkää

  1. Hei Janina, vielä en tiedä tarkempaa aikaa. Riippuu siitä, koska kuskilla on aikaa, koska saadaan pakettiauto ja bensarahat kokoon :). Mutta ilmoittelen kun tiedän! Seuraatko noita meidän FB-ryhmiä? Ilmoittelen asiasta siellä.

   Tykkää

  1. Hei Sari, ja anteeksi kun vastaus on viipynyt! Olet varmasti jo saanut vaatteet lahjoitettua muualle. Meidän projekti on nyt telakalla, sillä tämän pyörittäminen jatkuvasti pelkästään vapaaehtoisvoimin on tällä hetkellä meille aktiiveille liian vaativaa. Varmasti vielä keksimme jotain muuta vähemmän kuormittavaa, ja ilmoittelemme siitä täällä! t. Hanni

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s