Kiitokset Ukrainasta!

Järjestömme Teenager Lviv jakoi 20.12.16-10.1.17 ruokakasseja vuodenvaihteen juhlia varten Ivano-Frankivskin alueella asuville evakoille.

Kassista löytyi tattari- ja kaurahiutaleita, sokeria, makaronia, makeisia, kala- ja vihannessäilykkeitä, kondensoitua maitoa, suklaata, voita, auringonkukkaöljyä, kahvia, kaakota, teetä, vohveleita, keksejä ja salamimakkaraa.

Ruokakasseja koottiin ja jaettiin 150 kappaletta. Koska Ivano-Frankivskin alueella asuu noin 7000 evakkoa (noin 1500 ruokakuntaa), päätimme tällä kertaa jakaa kasseja lapsiperheille. Valitsimme avuntarvitsijat omista yhteystiedoistamme. Olemme työskennelleet jo pari vuotta evakkojen kanssa ja tunnemme melkein kaikkien perheiden olosuhteet ja tarpeet.

Puoleemme kääntyi myös perheitä muiden evakkojen neuvojen perusteella. Erityisen vaikea tilanne oli naisella, joka tuli luoksemme itkien. Nelihenkinen perhe muutti Donetskista Hersoniin kesäkuussa 2014 ja päätyi Ivano-Frankivskiin vuoden 2016 kesäkuussa. Lapset ovat syntyneet vuonna 2011 ja 2013. Poika on autisti. Lapset kärsivät yhä sodan kauhuista – heillä on kehitysviivästymiä ja he stressaantuvat helposti. Perhe vuokraa huonetta asuntolasta, jossa on vähän muita perheitä. Vuokra on 800 hryvnjaa (noin 30 €) kuussa, ja lisäksi he maksavat vastiketta 1000 hryvnjaa (35 €) kuussa. Vain yksi perheenjäsen on töissä. Tällainen apu on heille erittäin arvokasta, koska lapset syövät äidin mukaan vain tattaripuuroa, johon perheen kaikki rahat menevät. Lapsilla ei ollut kehittäviä leluja – nyt he saivat niitä meiltä. Annoimme heille myös kyniä, tusseja, vahaliituja ja paperia. He olivat kiitollisia vaatteista, joita annoimme heille Suomesta joulukuussa 2015 lähetetystä kuormasta. He ilahtuivat myös hammasharjoista, joita heillä ei ollut mahdollisuutta ostaa itse.

Vielä yksi tarina aktiiviselta vapaaehtoiseltamme. Elena muutti Donetskista heti sodan alettua 9- ja 3-vuotiaiden lasten kanssa. Nyt hän työskentelee koulussa alaluokkien opettajana. Opettajan palkka riittää asunnon vuokraan ja vastikkeisiin sekä välttämättömään ravintoon. Lapset kasvavat joka vuosi ulos vaatteista ja kengistä, lisäksi he tarvitsevat kouluun ja päiväkotiin kyniä ja vihkoja. Nämä tavarat sekä humanitaarinen apu olivat todellinen löytö tälle perheelle.

Tässä oli vain kaksi tarinaa, vaikka niitä on satoja ja tuhansia. Apu antaa ihmisille tärkeän tunteen siitä, ettei heitä unohdeta. Sen ansiosta heilläkin on mahdollisuus juhlamieleen, vaikka juhlan aiheita on viime aikoina ollut melkoisen vähän.

Vuonna 2016 Ivano-Frankivskiin ei tullut isoja kuormia humanitaarista apua. Kaikki apu tulee paikallisten yhdistysten aloitteesta ja sitä riittää rajoitetusti 20 – 30 perheelle. Edes Caritas ja Punainen Risti eivät auttaneet alueemme evakkoja viime vuonna. Kaikki humanitaarinen apu menee sinne missä evakkoja on eniten – Luhanskin, Donetskin, Harkovan, Dnipropetrovskin sekä Kiovan alueelle.

Kiitämme suomalaisia yhteistyökumppaneitamme tuesta Ivano-Frankivskin evakoille vuosina 2015-2016. Ruokakassien jaosta ennen vuodenvaihteen juhlia on jo tullut perinne. Kiitämme teitä tuesta ja toivomme, että yhteistyömme jatkuu!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s