Projekti päättyy – yhteenvetoa

 

Kuluneen 1,5 vuoden aikana olemme vieneet Ukrainaan noin 25 000 kg vaatteita, kenkiä, kodintekstiilejä ja muuta käyttötavaraa sekä haavanhoitotarvikkeita sairaaloihin ja apuvälineitä invalideille. Kuormia on lähtenyt neljä. Rahaa olemme keränneet yhteensä noin 15 000 euroa lämmityskattilan uusimiseen Vynnykyn pakolaiskeskuksessa, konttivuokriin sekä vuodenvaihteen ruokakasseihin ja tarvikepusseihin evakkoperheille.

Kuormat on jaettu paikallisen yhteistyökumppanin kautta evakoille Lvivin, Ivano-Frankivskin ja Luhanskin alueilla. Näin olemme voineet helpottaa satojen evakkoperheiden arkea.

Kiloista tonneiksi

Elokuussa 2014 kun tilanne Itä-Ukrainassa kiristyi äärimmilleen, otin yhteyttä luhanskilaiseen kansalaisjärjetöaktiiviystävääni Sergeihin. Hän vastasi Länsi-Ukrainan Lvivistä, jonne oli paennut perheensä kanssa viikko sitten. Sergei oli joutunut Luhanskissa separatistien mustalle listalle eikä voinut enää palata kotiinsa.

Sergei asui perheineen pakolaiskeskuksessa Vynnykyssä yhdessä noin kahdensadan muun evakon kanssa. Kysyin häneltä, miten voisin auttaa. Sain pyynnön selvittää Suomesta tahoja, jotka voisivat toimittaa heille lämpimiä vaatteita. Ihmiset olivat lähteneet kodeistaan alkukesällä ajatellen että tilanne ratkeaa pian.

Laitoin Facebookiin viestin, jossa kysyin ystäviltäni mitä voisimme tehdä. Puoleenpäivään mennessä kymmenisen ihmistä lupasi käydä läpi kaappejaan ja yksi ukrainalainen ilmoitti ajavansa tavarat Vynnykyyn. Seuraavana päivänä viesti oli levinnyt, ja mukana oli jo kymmeniä ihmisiä. Muutaman päivän päästä sain soiton Porvoon ruotsinkielisen paikallislehden Borgåbladetin toimittajalta. Kun juttu tuli ulos, huomasin, että siinä mainostetaan vaatekeräystä Vynnykyssä asuvien evakkojen hyväksi. Ihmisten suuri halu auttaa ja olla mukana oli hienoa! Parista kassista alkanut kuormamme kasvoi pian 3000-kiloiseksi ja kun innostunut joukko oli koossa, päätimme jatkaa.

Mitä opimme?

  1. Isotkin ongelmat ratkeavat yhdessä. Ison tavaramäärän pyörittäminen käytännössä ilmaiseksi varastoineen, kuljetuksineen ja vapaaehtoisineen vaatii aikaa ja useamman järjestelijän. Ilmaisen tilan ja kuljetusten saaminen ilman kontakteja ja mediajulkisuutta olisi ollut mahdotonta. Yhdessä olemme myös pärjänneet korruptoituneiden viranomaisten ja järjettömän tuntuisen byrokratian kanssa.
  2. Saamamme tavara on ollut pääosin hyvää tai erittäin hyvää. Toivoimme lahjoittajilta ehjää ja puhdasta käyttövaatetta, mutta kaikki eivät pyyntöämme jaksaneet noudattaa. Koska likaista ja rikkinäistä on turha lähettää matkaan, pois heitettävää tekstiiliä kertyi. Sen hävittäminen tarkoitti meille ylimääräistä työtä. Siksi käyttökelvoton vaate tuntui sekä työmme että vastaanottajan aliarvioimiselta. Lahjoituskasseista löytyi myös yllättävän usein melko turhia korkkareita ja bilevaatteita.
  3. On ollut rohkaisevaa huomata, että hyvin erilaisilla ihmisillä on valtava halu auttaa muita. Auttamisesta tulee paljon parempi mieli kuin tavaran keräämisestä nurkkaan tai rahan keräämisestä pankkitilille. On ollut hieno huomata, kuinka monenlaiset ihmiset, suomalaiset, venäläiset ja ukrainalaiset, köyhät ja varakkaat, terveet ja sairaat, ovat halunneet olla mukana. Yhteinen päämäärä saa erilaiset ihmiset tekemään yhdessä työtä. Se on ollut minulle tärkeää, ja antamisen ilon lisäksi seikka, jonka ansiosta olen jaksanut tätä hanketta vetää.

Tunnustusta työllemme

Syksyllä 2014 sai hankkeemme Kotiliesi-lehden hyväntekeväisyyspalkinnon. Se oli hieno tunnustus alussa olevalle työllemme. Syksyllä 2015 saimme Kiovan patriarkka Filaretin myöntämän kunniamerkin ”uhrautuvaisuudesta ja rakkaudesta Ukrainaa kohtaan”.

Kiitettäviä tahoja on lukuisia – vapaaehtoiset Suomessa ja Ukrainassa sekä lahjoittajat ja muut mahdollistajat. Nyt vaatekeräyksemme vetäytyy telakalle, ehkä lopullisesti. Pohdimme parhaillaan miten toiminta voisi jatkua vähemmän aikaa vievällä tavalla. Avun tarve Ukrainassa pysyy, mutta vapaaehtoisen ajan on riitettävä myös perheelle ja palkkatyöhön.

Jos sinulla on hieman aikaa ja hyviä ajatuksia, olet tervetullut mukaan ideoimaan!

Lisää tietoa: http://apuaukrainanpakolaisille.org (suomeksi)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s