Neljäs kuorma -mutkia ja voittoja

Neljäs kuorma lähti matkaan 14.12.2015 ja pääsipä sekin perille ja vielä ennen joulua. Senkään matka ei sujunut ilman vastoinkäymisiä. Täällä päässä asiaa hankaloitti se, että lastaus tapahtui Hyvinkäällä (varastosta) ja Vantaalla (kontista). Matkalla meitä ahdisteli Venäjän tulli ja Ukrainassa oli hieman toisenlaisia haasteita kuin aikaisemmin.

Saimme kuin saimmekin ilmaisen kuljetuksen, mutta tämä varmistui vasta edellisenä iltana kun kuljettaja soitti ja ilmoitti että huomenna pitäisi lastata. Ajattelin ettei tilaisuutta saa menettää ja että yrittänyttähän ei laiteta, joten soitin hyvinkääläiseen vastaanottokeskukseen liikenisikö sieltä apua. Tuli kuitenkin liian pian heille. Soitin ystävälleni joka on vapaaehtoistöissä toisessa vastaanottokeskuskessa Vantaalla. Ihmeellisesti ystäväni oli itse vapaalla ja pääsi järjestelemään asiaa. Sieltä löytyi töihin viisi innokasta irakilaista ja kyyti Hyvinkäälle ystäväni isolla autolla! Vantaan kontille saatiin lisävoimia kun toinen ystäväni kävi hakemassa viereisestä vastaanottokeskuksesta viisi miestä lisää. Lastaus sujui iloisissa merkeissä kun miehet lauleskelivat ja heittelivät arabiankielistä vitsiä laatikoita kantaessaan. Jalla-jalla -huudot raikuivat pimeässä ja kylmässä joulukuun yössä… Kun urakka oli ohi (eipä siinä kauaa mennytkään), miehet olivat valmiita tulemaan heti seuraavana päivänä uudestaan. Pettymys oli silminnähtävä kun kerroimme että tämä oli nyt tässä.

(Hyvän kokemuksen rohkaisemana uskaltauduin itsekin töihin vastaanottokeskukseen. Nyt opetan ällistyttävän innokkaille ja oppiville turvapaikanhakijoille suomea. Suosittelen lämpimästi vapaaehtoistyötä kaikille kiinnostuneille ja turvapaikanhakijatilanteesta huolestuneille!)

TPhakijat_lastaus

Rekka lähti maanantaina 14.12. kohti Ukrainaa. Kuljetus oli reititetty Venäjän kautta, mikä ei aiheuttanut kesällä ongelmia. Nyt sain kuitenkin klo 23 aikaan puhelun Venäjän tullista. Proformalaskussa oli kuulemma virhe ja se pitäisi tehdä uudestaan ja lähettää heille seuraavaan aamuun klo 8.00 (Venäjän aikaa) mennessä leimoineen ja allekirjoituksineen, tai kuorma käännytetään. Meillä ei ole kotona printteriä joten eipä siinä muu auttanut kuin tehdä korjaukset, laittaa kello soimaan puoli kuudelta, lahjoa mies hoitamaan lapsi päiväkotiin ja hurauttaa töihin taksilla. Autossa kuljettaja ilmoitti että työvuoro oli vaihtunut ja näillä uusilla vissiin vähemmän kipeät peräpukamat tai jotain. Saimme nimittäin armonaikaa kymmeneen Venäjän aikaa, mikä oli toki siinä tilanteessa ruhtinaallista sillä sain hoitaa asian rauhassa :). Paperit olivat toki tullissa jo meidän aikaa vähän seitsemän jälkeen. Rekkaa ihmeteltiin siellä puolille päivin asti ja päästettiin sitten menemään. Ivano-Frankivskin tulli suhtautui meihin perin myötämielisesti, siellä ei ollut tällä kertaa ongelmia.

Ivano-Frankivskissa Sergein tiimi oli järjestellyt tavarat hienosti pinoihin, joista oli helpompi katsella tarvittavia tavaroita. Perheet ilmoittautuivat jakeluun niin, että tavaroita pääsi katsomaan muutama ihminen kerrallaan. He kuittasivat saadut tavarat ja laatikoita avattiin joka katselukerralle jotta kaikilla olisi mahdollisuus löytää jotain mitä muut eivät vielä olleet katselleet. Hyvä systeemi minusta! Mutta…

Kun kuormaa oli jaettu noin viikon verran, alkoivat ongelmat. Löytyi pari tyytymätöntä joita komppasi ihminen jonka mielestä osa tavaroista kuului hänen järjestölleen. Tuloksena oli mustamaalauskampanja johon mekin täällä jouduimme puuttumaan. Kohu onneksi laantui kahdessa päivässä. Siinä mukana ollut toimittaja pyysi anteeksi ja lupasi kirjoittaa oikaisun.

Tätä kirjoittaessa Sergei on saanut uudet varasto- ja jakelutilat keskustasta vastikemaksun hinnalla. Jakelu on kuitenkin vielä katkolla, koska Sergein isä sai sydänkohtauksen, joutui leikkaukseen ja on nyt sairaalahoidossa. Ilmoitan heti kun saan lisätietoa jakelusta!

Koska ilmainen kuljetus oli viimeiseen asti epäselvä, olimme keränneet 2000 € kuljetukseen. Nämä rahat lähetimme Ukrainaan ja Sergei osti niillä ruokakasseja evakkoperheille uudeksi vuodeksi. Pyysin Sergeitä laittamaan minulle pienen selvityksen rahan käytöstä – ja sain kuvien lisäksi ison kasan skannattuja Silpo-kaupan kuitteja, kirjanpitäjän monisivuisen selvityksen ostetuista tavaroista sekä hinnat hrivnoissa ja euroissa ja pinon allekirjoitettuja kuitteja joilla avutusta saaneet kuittasivat kassit. Olisi vähempikin riittänyt, mutta kiitämme tästä!

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Hanke on siis nyt telakalla ainakin toistaiseksi. Jos olet edelleen kiinnostunut Ukrainan asioista, niin liity seuraamaan vastaperustettua Suomi – Ukraina-silta -yhdistystämme. Ohjelmassa on ainakin elokuvailtoja ja varmasti muutakin kunhan pääsemme vauhtiin. Humanitaarinen apukin tulee olemaan osa toimintaamme!

Yksi kommentti artikkeliin ”Neljäs kuorma -mutkia ja voittoja

  1. Toiminnassa olen asuinpaikastani ja työstäni johtuen voinut olla ainoastaan tilinumeron kautta. Toiminnan tasoon, määrätietoisuuteen ja tapahtumien dokumentointiin olen tyytyväinen. Operatiiviset toimijat mm. Hanni ja Sergei saavat erityistunnukseni sitoutumisestaan työhön ja ongelmien kekseliäiseenkin ratkaisemiseen. ”Ovat laittaneet itsensä likoon!” Terveisin Pentti Pöyhönen.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s