Matkamme Ukrainaan 30.4.-4.5.

Neljä kiinnostunutta aktiiviamme plus allekirjoittanut kävivät Kiovassa ja Lvivissä vappuna. Tarkoitus oli ensin käydä Lysytshanskissa ja Kremennojessa jonne kakkoskuorma päätyi, mutta keskusteltuani siellä päin asuvien kanssa tulin siihen tulokseen, että turvallisuustilanne on vähän liian niin ja näin. No, nyt jälkeen päin tiedämme että rauhallistahan siellä oli, mutta eihän tuota etukäteen tiennyt.

DSC_0089
Lviviin matkustettiin junalla Kiovasta

Lvivin-matka oli kuitenkin antoisa. Muutkin kuin minä pääsivät tutustumaan Vynnykyn evakkokeskukseen, jossa asui nyt noin 60 henkeä. Monet ovat löytäneet asunnon ja työpaikan Länsi-Ukrainasta, osa evakoista on päätynyt töihin esimerkiksi Puolaan. Toiset ovat palanneet takaisin kotiseudulleen. Jos talo on ainoa omaisuus, on joskus vain pakko palata pitämään siitä huolta – vaikka sitten henkensä uhalla. Monet ovat samasta syystä jääneet sodan keskelle, varsinkin vanhukset.

Sergei perheineen on muuttanut naapurilääniin Ivano-Frankivskiin. Asunnot siellä ovat halvempia kuin Lvivissä, ja tekemistä riittää. Ivano-Frankivskin alueella on tuhansia evakkoja. Sergein mukaan alueen virkamiehet ovat monopolisoineet humanitaarisen avun jakamisen, minkä vuoksi pakolaisille päätyy vain murto-osa sinne lähetetystä avusta. Suurin osa päätyy jonnekin muualle, muuhun tarkoitukseen. Hän on perustamassa Ivano-Frankivskiin evakoille päiväkeskusta, mikä ei ole aivan yksinkertaista. Kaupunki on periaatteessa velvollinen antamaan heille tilan tällaiseen sosiaaliseen projektiin, mutta toistaiseksi jokainen anottu tyhjältä näyttävä kaupungin tila onkin osoittautunut yllättäen olevan vain harvinaisen vähällä käytöllä tai jonkin kummallisen mutkan kautta yksityisessä omistuksessa. Toivottavasti asia etenee!

Kohtaamiset ihmisten kanssa saivat taas kerran ajattelemaan, miten paljon riippuu siitä, mihin maailmankolkkaan sitä syntyy. Ja se on asia, johon ei pysty itse vaikuttamaan. Jo pääkaupunkiseudulta 1000 km etelään on melkoisen toisenlaiset olosuhteet.

Valtio tekee evakkojen eteen sen, minkä konkurssin partaalla horjuvalta sotaa käyvältä maalta voi olettaa. Evakot saavat valtiolta tietyn ajan pientä tukea, työkykyiset 400 UAH ( alle 20€) kuukaudessa, työkyvyttömät 800 UAH/kk (alle 40€). Kuitenkin niin, että yksi perhe saa enintään 2400 UAH (noin 100€) kuukaudessa, ja jos perheen työikäinen ja -kykyinen ihminen ei ole määräaikaan mennessä töissä, tuki katkeaa kokonaan. Maassa on kriisi, työtä on vähemmän ja palkat älyttömän pienet, joten työpaikan löytäminen ei käy sormia napsauttamalla. Samaan aikaan kaikki hinnat, myös elintarvikkeiden, ovat kaksin- tai kolminkertaistuneet inflaation ja energian kallistumisen myötä. Suoraan sanoen en ymmärrä, miten ihmiset tulevat toimeen. Monet vain selviytyvät – rämpivät eteenpäin päivästä, viikosta, kuukaudesta, vuodesta toiseen, kuka mitenkin.

DSC_0140
Tomaatintaimet Vynnykyn evakkokeskuksen ruokalan ikkunalla. Onneksi Ukrainassa on kasvuolosuhteet kohdallaan – maa on hedelmällistä ja ilmasto suotuisa!

Aika toivottomalta tuntuu – meidän apumme on vain tekohengitystä kunnes maa toivottavasti joskus pääsee jaloilleen. Mutta se tekohengityskin tulee tarpeeseen. Jos ei tarvitse ostaa vaatteita, jää ehkä enemmän rahaa ruokaan.

Ja jos ajattelee positiivisesti, niin kansalaisyhteiskunta on Ukrainassa vahvistunut. Erilaiset järjestöt pyörittävät hyvin pitkälle sosiaalipuolta – huolehtivat evakoista, sairaaloista, lastenkodeista, sotainvalidien ja kaatuneiden perheistä. Armeijan ja vapaaehtoispataljoonien tukena kansalaisjärjestöillä on myös suuri rooli. Ja isoimmilla on jopa vaikutusvaltaa! Meidän kakkoskuormamme tullaus ja kuljetus onnistui kansalaisjärjestöjen ja kontaktien ansiosta. Lähtölupaa odottava kolmoskuorma pääsee näiden tuella todennäköisesti helpommalla perille – ainahan kannattaa toivoa parasta, vaikka on se niinkin etteivät pessimistit pety.

DSC_0060
United Colours of Ukraine – Donetskista Lviviin

Kolmas kuormamme tosiaan odottelee pakattuna maahantulolupaa Ukrainan sosiaalipolitiikan ministeriöltä. Paperit lähtivät Sergeille maanantaina 11.5. Olemme jo alkaneet kerätä neljättä kuormaa. Kun lupa saadaan, niin viimeistään silloin kirjoitan taas tänne blogiin. Sitä odotellessa voi katsoa Kerstin Kronvallin raportin Ajankohtaisessa kakkosessa 12.5. kohdassa 25:00.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s