Meiltä on kyselty jonkin verran humanitaarisen avun viemisestä Ukrainaan. Kokoan tähän kokemuksiamme. Tähän päivämäärään mennessä olemme saaneet näillä eväillä kahdelle rekalle maahantuloluvat Ukrainan sosiaalipolitiikan ministeriöstä. Yksi rekka on perillä, toinen matkalla. Syksyllä 2014 ensimmäisen kuorman tullipapereita väännettiin pariin otteeseen ennen kuin tuli napakymppi…
Koska emme ole huolinta-alan ammattilaisia, termit voivat olla vähän sinne päin. Toivottavasti näistä kuitenkin saa jonkinlaisen käsityksen!
Lajittelu
Lajittelu on hyvä tehdä huolellisesti. Tämä vie aikaa, mutta säästää todella paljon vaivaa ja hermoja tullausasiakirjoja laadittaessa!
- Vaatteet ja kengät pakataan erikseen, tämä on Ukrainan tullin vaatimus.
- Vain yhtä tullinimikettä yhteen laatikkoon.
- Kaikki laatikkoon menevät vaatekappaleet lasketaan.
- Laatikot punnitaan, numeroidaan ja merkitään pakkalistaan. Laatikon päälle voi vielä kirjoittaa sisällön, se auttaa vastaanottajaa.
Tulliasiakirjat
Ukrainan sosiaalipolitiikan ministeriö vaatii:
- lahjoituskirjeen,
- tulliselvityksen,
- proformalaskun sekä
- hygieniatodistuksen.
Papereihin tarvitaan yhteenveto pakkalistasta tullinimikkeittäin, koko kuorman netto- ja bruttopaino sekä tavaroiden nimellisarvo tullinimikkeittäin. Kuorman bruttopainoon kuuluu myös mahdolliset lavat, joille laatikot on pakattu.
CN-tullinimikkeet löytyvät tullin verkkosivuilta. Tullineuvonta auttaa nimikkeiden kanssa.
Jos huolintaliike ei hoida käytännön vientiasioita, niin vienti-ilmoituksen voi tehdä verkossa: nettivienti.
Kunnan terveysviranomainen myöntää hygieniatodistuksen. Sen voi allekirjoittaa esimerkiksi kunnaneläinlääkäri tai terveystarkastaja. Hygieniatodistus pyydetään sen kunnan viranomaiselta, mistä kuorma lähtee.
Alla meidän dokumenttimme englanniksi pdf-muodossa: